איפה כדאי לקנות ביטקוין בישראל (ומה זה בעצם?)

מדריך קל להיכרות בסיסית ורכישה בטוחה של המטבע הדיגיטלי המוביל בעולם

15 שנים לאחר היווצרו ולאחר שנה מאתגרת במיוחד בשוק מטבעות הקריפטו, הביטקוין כאן כדי להישאר – ואפילו עושה צעדים לקראת אימוץ מוסדי של בנקים, ברוקרים וחברות ענק גלובליות, שעשויים להביא את הביקוש אליו לגבהים חדשים. גם בישראל תחום מטבעות הקריפטו מתבגר, משתכלל וצובר תשומת לב והתעניינות בקרב משקיעים מנוסים ומתחילים גם יחד.

אז אם אתם כבר מכירים את עולם מטבעות הקריפטו וכעת אתם מחפשים את הדרך הנכונה ביותר להיכנס להשקעה בביטקוין ו/או בנכסים דיגיטליים אחרים, הפרק הראשון במאמר נועד עבורכם. 

רק שמעתם על ביטקוין ואתם רוצים להבין את הנושא קצת יותר? אין בעיה – בהמשך המאמר מצורף מדריך קצר ומעניין שיעניק לכם בסיס ידע להבנה של התחום.

 

בואו ניגש ישר לעניינים - איפה אפשר וכדאי לרכוש ביטקוין בישראל?

נכון ליולי 2023 ניתן להשיג בישראל ביטקוין ומטבעות דיגיטליים אחרים באמצעות מגוון חברות ובמגוון שיטות. כמו תמיד, לפני שתחליטו באיזו מהאפשרויות לבחור, מומלץ לבצע מחקר עצמאי ולהכיר את היתרונות והחסרונות של כל אחת מהן.

בורסות זרות – ישנן בורסות זרות המאפשרות רכישה באמצעות כרטיס אשראי או העברת תשלום בהעברה בנקאית, אלא שרוב הבנקים בישראל אינם מאפשרים כיום העברת כסף לאותן בורסות, ויותר מזה, במקרים רבים הבנק לא יסכים לקבל בחזרה את הכסף בעתיד לאחר מכירת המטבע. זאת כיוון שמדובר בבורסה ללא פיקוח.

בורסה ישראלית – חלק מהבנקים בישראל מאפשרים לבצע קנייה דרך בורסה או ברוקר מקומי ישראלי, אלא כשמדובר בסכומים גבוהים (50-40 אלף שקל ומעלה), קיימת סבירות שבעת הכנסת הכסף חזרה ממכירת המטבע, הבנק יסרב לקבל את התמורה.

רכישה דרך הוריזון מבית אלטשולר שחם – הוריזון הינה חברת בת של בית ההשקעות אלטשולר שחם, והינה בעלת רישיון למתן שירות פיננסי מורחב בפיקוח של רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון. בימים אלה, הוריזון מאפשרת רכישה של ביטקוין ונכסים דיגיטליים נוספים בסכום מינימלי של 4,000 ש״ח ומעלה, בצורה פשוטה, קלה ומפוקחת – ישירות מחשבון הבנק שלכם, וללא צורך מחייב בארנקים קרים או חמים. רכישת ומכירת המטבע מתבצעת באופן שקוף ומסודר, כך שרק לאחר אישור על ידי הלקוח של המחיר שהוצע, מתבצעת עסקה.

 

בנוסף, החברה מאפשרת לבצע הוראת קבע החל מ- 150 ש״ח בחודש הניתנת לביטול בכל רגע, וגם לקבל שירות של אחסון מטבעות, מכירה, והמרה לשקלים היישר לחשבון הבנק, כולל טיפול בנושא המיסוי בלי סיבוכים וכאבי ראש מיותרים. לקוחות החברה יכולים לבחור בין שמירת מטבעות בארנק פרטי, או באמצעות משמורן צד ג', כאשר כל המטבעות שהחברה מציעה נתמכים אצל המשמורן. 

 

נכון להיום, לצד ביטקוין, הוריזון מאפשרת רכישה של מטבעות הקריפטו הבאים: ETHEREUM – ETH, AVALANCHE – AVAX, LITECOIN – LTC

את תהליך ההצטרפות ואת כל הפרטים לגבי השירות הייחודי של הוריזון תוכלו למצוא בקישור כאן

מחפשים דרך נוחה ואמינה לרכישה ומכירה של מטבעות דיגיטליים?

ביטקוין - ההיסטוריה המקוצרת

הפעם הראשונה שהשם bitcoin הוזכר באופן פומבי התרחשה באוגוסט 2008, כאשר סטושי נקאמוטו (Satoshi Nakamoto) ומרטי מלמי (Martti Malmi), שני מתכנתים אלמונים עד אז, רשמו דומיין חדש בשם – bitcoin.org. באוקטובר אותה שנה נקאמוטו פרסם מסמך המכונה 'נייר לבן' (White paper), תחת הכותרת: "ביטקוין: מערכת מזומנים אלקטרונית בין עמית לעמית".

 

הנייר הלבן של נאקמוטו תיאר וביסס את עקרונות היסוד של ביטקוין כמערכת תשלומים אלקטרונית מבוזרת (decentralized) ומבוססת על טכנולוגיית הבלוקצ'יין, שהציבה חלופה ישימה ומוכחת למערכות תשלומים ריכוזיות – שהיו ונשארו חשופות למניפולציות בערך המטבע, מגוון שיטות הונאה (כגון 'תשלום כפול'), פרצות אבטחה, תקיפות האקרים ועוד.

לראשונה, המערכת אפשרה לשני משתמשים שלא מכירים או סומכים זה על זה, להחליף ביניהם כסף באופן מהיר, מדויק, בטוח ואנונימי, תוך ביטול הצורך בתיווכו ופיקוחו של גוף שלישי ריכוזי (כמו בנק), שיאמת את זהותם, יאשר את פרטי העסקה ויוציא אותה לפועל. המערכת גם הציגה כלי חדש בשם 'הצפנת מפתח ציבורי' (public key encryption), המאפשר למשתמשים לא לחשוף את זהותם בפני הצד השותף לעסקה ובפני צדדים שלישיים. עם זאת, אנונימיות היתה פועל יוצא של פרוטוקול הביטקוין, לא מטרתו המרכזית.

בינואר 2009 התקיימה עסקת הביטקוין הראשונה בין שני מחשבים, האחד בבעלותו של נקאמוטו והשני בבעלותו של מפתח וחובב מטבעות קריפטו בשם האל פיני. אגב, עד היום איש אינו יודע מיהו באמת סטושי נקאמוטו, וייתכן שלא מדובר באדם אחד, אלא בקבוצה של מתכנתים.

מה זה בעצם ביטקוין (ומה הוא לא)?

ביטקוין, המוכר לרוב בסמל המקוצר – BTC, היה ההמחשה הראשונה למה שאנו מכנים כיום מטבע קריפטו, קיצור של המונח – קריפטוגרפיה (Cryptography)  – הצפנה. באופן כללי ניתן לומר שמטבעות קריפטוגרפים הם סוג חדש של נכסים פיננסיים דיגיטליים שיצירתם, האימות שלהם והבעלות עליהם מבוססים על הצפנה. בשונה ממטבעות פיאט כגון שקל, דולר, אירו ואחרים, המונפקים כשטר נייר או מטבע, ביטקוין אינו מודפס או מוטבע ואין לו כל ייצוג פיזי ממשי. רק במרחב הדיגיטלי, מוחזק ברשת הביטקוין, וניתן להשתמש בו באמצעות ארנקים דיגיטליים

למושג 'BITCOIN' ישנן שתי משמעויות מקובלות:

מטבע ביטקוין – כאמור, בשונה מכסף מסורתי, ביטקוין לא מודפס על גבי נייר ולא נוצק כמטבע מתכת – לכן המונח מטבע ביטקוין מתייחס למעשה לשורות ארוכות מאוד של קוד המסמלות את כמות יחידות הביטקוין שבבעלותנו המוחזקים על-ידינו בארנק ביטקוין דיגיטלי.

 

פרוטוקול ביטקוין –  הוא המונח המתייחס לרשת של ספרי חשבונות דיגיטליים מבוזרים – Ledgers המאחסנים, שומרים ומתעדים את כל היתרות של מטבעות הביטקוין הנסחרים. הלדג'רים הם קבצים עצומים המאוחסנים על גבי מאות אלפי מחשבים ברחבי העולם. כל עסקה המבוצעת בספרים אלה מתועדת על-ידי הרשת מתעדת שמפיצה אותם לכל שאר הלאדג'רים ברשת. לאחר שכל הלדג'רים מאשרים, כל אחד בנפרד וכולם ביחד שהמידע נכון – הרשת מאשרת את העסקה לצמיתות וללא יכולת של אף גורם לזייף, לשנות את פרטיה בדיעבד או למחוק אותה.

 

ביטקוין חדש נוצר בתהליך המכונה כריית ביטקוין (Bitcoin mining) המתבצע על-ידי מחשבים בכל רחבי העולם, באמצעות תוכנה חינמית ייעודית.  היחידה הקטנה ביותר של יחידת ביטקוין נקראת סאטושי – המהווה אחד חלקי מאה מיליון יחידות (0.00000001), מה שמאפשר רישום פעולות מיקרו פיננסיות מפורטות, ברמת דיוק שמסחר אלקטרוני מסורתי לא יכול לבצע.

מחפשים דרך נוחה ואמינה לרכישה ומכירה של מטבעות דיגיטליים?

כמו כסף רגיל, אבל לגמרי שונה

בדומה לדולר, יורו או שקל מסורתיים הנסחרים באופן דיגיטלי באמצעות ספרי חשבונות בבעלותם של בנקים מרכזיים, גם ביטקוין יכול לשמש כאמצעי תשלום דיגיטלי עבור כל דבר, כל עוד שני הצדדים, המוכר והקונה מסכימים על כך. אולם, בשונה משירותי תשלום דיגיטליים כמו PayPal או כרטיסי אשראי, המשמשים למסחר דיגיטלי של מטבעות 'רגילים' – ברגע שאנחנו שולחים ביטקוין, העסקה כאמור בלתי הפיכה, לא ניתן לבטל אותה ואי אפשר לבצע בה מניפולציות.

 

ביזור – פרוטוקול הביטקוין אינו תלוי במערכת בנקאות ריכוזית. אף מוסד ריכוזי אחד לא שולט וגם לא יכול להשתלט על רשת הביטקוין. מכיוון שכל לאדג'ר ברשת המשותפת נמצא בבעלות גוף פרטי נפרד, הרשת כולה אחראית על שמירת הדיוק של ספר החשבונות. בכל פעם שאדם א' שולח ביטקוין או שבריר ביטקוין – לאדם ב', הרשת כולה לוקחת חלק באישור העסקה.

 כאשר משתמש יוזם עסקה ומעוניין לשלוח סכום ביטקוין מסוים, לדוגמה – 0.1 ביטקוין, הפרוטוקול בודק את כל העסקאות הקודמות כדי לאשר כי לשולח אכן יש את 0.1 הביטקוין הדרושים, ואת הסמכות לשלוח אותם. כך הרשת מבצע פיקוח עצמי תמידי ומבטיחה נטרול מלא של טעויות או כוונות זדון מכוונות.

 

אנונימיות –

למרות שאין צורך להזדהות בעת השתתפות בעסקת ביטקוין, בפועל, כל משתמש מזוהה על ידי כתובת הארנק שלו שבאמצעותה ניתן לעקוב אחר עסקאות. רוב בורסות הקריפטו בעולם גם נדרשות לבדוק את הלקוחות שלהן באמצעות תהליך מפורט של בדיקה ואימות של זהותם (Know your client – KYC). 

המשמעות היא שכל כתובת ארנק שהוקצתה למשתמש מסוים מתועדת ומובילה לפרטיו האישיים המאומתים. אמנם ארנקי מטבעות קריפטו אינם מחוברים בהכרח לבורסות הקריפטו וארנק שנוצר על ידי משתמש אנונימי יחיד, יהיה קשה יותר לאיתור, אבל בסופו של דבר, מעקב אחר עסקת ביטקוין וגילוי זהותו של אדם ספציפי הוא תהליך לא בלתי אפשרי.

כמות סופית של מטבעות –

בנקים מרכזיים ברחבי העולם יכולים להנפיק כמה מטבעות פיאט (דולרים, אירו, שקל וכו'), שהם רוצים. בנקים מרכזיים גם יכולים ונוהגים לנסות לבצע מניפולציות בערך המטבע שלהם ביחס למטבעות אחרים. באופן שונה לחלוטין, תהליך ייצור הביטקוין המכונה כרייה (Mining) נשלט לחלוטין על ידי האלגוריתם הבסיסי שלו המשחרר מספר קטן של מטבעות חדשים בכל 10 דקות בממוצע, וכמות המטבעות המשוחררת תלך ותקטן ככל שהזמן עובר, עד הגעה לתקרה בלתי עבירה של 21 מיליון מטבעות ביטקוין (מטבע הביטקוין האחרון ייכרה בשנת 2140 לערך). 

קיומו של מספר סופי של מטבעות הופך את הביטקוין באופן תיאורטי לאטרקטיבי יותר כנכס – מאחר ואם הביקוש יגדל וההיצע יישאר זהה, ערך הביטקוין יעלה. במטבעות הנפוצים כיום.

תזכורת חשובה לסיום

במידה והחלטתם לבצע את הצעד ולרכוש ביטקוין או מטבע דיגיטלי אחר – חשוב מאוד לזכור ולהיזהר מגורמים המציעים לכם לרכוש נכס דיגיטלי מתחת למחיר השוק, כמו גם מעסקה מהירה שנעשתה בלחץ של זמן מהצד השני, עסקה דרך אפליקציית ״טלגרם״, רכישה מאדם אחר דרך האינטרנט כאשר לא ידועה זהות המוכר אשר עלול פשוט להיעלם, או אפילו רכישה מאדם זר פנים מול פנים. כל צורות הרכישה האלה הן בעייתיות מסיבות ברורות – אבל בעיקר בעת מימוש המטבעות והפקדת כספי המימוש במערכת הבנקאית.

רכישה מגורם שאינו מוכר ושאינו מפוקח עלולה להביא לאובדן כספי הרכישה, או לחוסר יכולת לממש בצורה טובה את הנכס בעתיד. אין פירוש הדבר שצריך לחשוש ממטבעות דיגיטליים, אך חשוב לבדוק את התנאים המוצעים בכל עסקה – ולהיות זהירים.

מחפשים דרך נוחה ואמינה לרכישה ומכירה של מטבעות דיגיטליים?