צוואה, הימנעות מטיפול וייפוי כוח מתמשך: כל מה שחשוב לדעת

יש כיום דרך פשוטה להותיר הנחיות מפורטות לאורח החיים הרצוי, כולל השימוש בכסף וזהות האפוטרופוס שיחליט במקומנו, במצב של אי כשרות. ומה לא מומלץ לעשות בצוואה? מדריך  

כיצד היינו רוצים שיטפלו, או לא יטפלו בנו, היה ונגיע למצב של אי כשרות לקבל החלטות רפואיות, כלכליות ויומיומיות? החוק מאפשר כיום לכל אדם להפקיד לא רק צוואה, אלא גם הנחיות לטיפול הרצוי בו ולדרך שבה הוא מעדיף לסיים את חייו. ניתן אף למנות אדם שיקבל את ההחלטות במקומנו, אם וכאשר. 

העיסוק בזה, באופן טבעי, הוא לא פשוט מנטלית לאדם ולקרוביו. הוא גם מצריך מחשבה רבה, התייעצויות ושיעורי בית. אבל לכשתגיע הסיטואציה המורכבת, לפחות תהיה תשתית לקבלת החלטות באופן שהכי קרוב לצרכים ולרצונות, כפי שהאדם עצמו הביע אותם בשעת צלילות. לא פעם, הימצאותם של מסמכים מהסוג היא בגדר הקלה עצומה לבני המשפחה, וגם דרך לחסוך התנגדויות, סכסוכים, קרע בין אחים ושאר אירועי קיצון.   

 

התחום כולו חדש יחסית בהוויה הישראלית. מקורו בתיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מאפריל 2017. המחוקק הכיר בבעייתיות הקיימת בכך שלאדם בלתי כשיר (ש"אינו מבין בדבר", בלשון החוק) ממנה בית משפט אפוטרופוס באופן שלאו דווקא תואם את צרכיו ורצונותיו, או הולם את טיב היחסים. בין בני זוג בסכסוך, למשל, עלול להיווצר ניגוד עניינים מובהק וחשש לניצול בידי הצד החזק. בעיה נוספת היא שגם אם מונה האדם המתאים, הוא ייתקל בדרך כלל בחומות של ביורוקרטיה. 

 

הפתרון, שמופיע בתיקון לחוק והתקבע בתודעה הציבורית בזמן הקורונה, נמצא בדמות ייפוי כוח מתמשך – מסמך משפטי המאפשר לכל אדם לקבוע ולהצהיר מיהו זה שיטפל בו ויקבל את ההחלטות במקומו במצב של אי כשרות. ניתן להגדיר כל מנגנון, למשל: מספר מיופי כוח, מיופה נפרד לכל תחום ומדרג של מחליפים (לדוגמה: בן הזוג כמיופה ראשון, ואם גם הוא אינו במצב המאפשר קבלת החלטות, עוברים לילדים ברוב קולות).

ההמלצה: להיות כמה שיותר ספציפיים

ההחלטות שיידרש האפוטרופוס לקבל הן בשלושה מישורים: הטיפול ברכוש – כסף מזומן, קרנות, ריהוט, אוספים, נדל"ן ועוד; הטיפול האישי – תנאי החיים והרווחה, אם זה היכן ואיך לגור (בית או בית אבות, עם מטפל או מטפלת) או שמירה על הנראות והכבוד (עד כדי תדירות הבאת ספר או מניקוריסטית והשתתפות בקידוש המשפחתי); והטיפול הרפואי – כל החלטה שהאדם היה מקבל בעצמו (כן או לא ניתוח). ככל שמסמך ייפוי הכוח יהיה מפורט יותר, כולל בפרטים טריוויאליים וזניחים לכאורה, כך למיופה הכוח יהיה קל יותר לדעת "למה התכוון המשורר" וכיצד מצופה ממנו לפעול.    

 

על המסמך חותמים הממנה והממונים אצל עורך דין שעבר הכשרה במשרד האפוטרופוס הכללי. המסמכים מופקדים במשרד האפוטרופוס ומאושרים עם חתימתו. יש חשיבות רבה לגמישות המסמך – זו באה לידי ביטוי בעצם העובדה שהוא מותאם לכל אדם ומשפחה באופן ספציפי, ולא כפתרון גנרי לכול. חשוב לנסח אותו בבהירות מרבית, עם כמה שפחות דו-משמעות ופתח לספקות ופרשנויות. 

רוצה להגן על העתיד הפיננסי שלך?

כל מה שצריך לעשות זה להשאיר פרטים כאן
ועורך דין מומחה לייפוי כוח מתמשך יחזור אליך

מי שמונה כאפוטרופוס נדרש, בין היתר, למשוך כספים מחשבונותיו של האדם המטופל על ידו. כדי להגן על האחרון ולמנוע שימוש לרעה בכספו, החוק מאפשר כיום משיכה של עד 100 אלף שקל לאורך שנות האפוטרופסות ללא צורך באישור; 500-100 אלף בכפוף לאזכור מפורש במסמך ייפוי הכוח; ומעל חצי מיליון באישור בית משפט. נוכח המציאות המשתנה, הסכומים נמצאים כעת בדיונים. חלופה אפשרית, במקום משיכה חד פעמית (שגם לא בהכרח נכונה כלכלית), היא להבטיח, דרך מכשירי השקעה וחיסכון, תזרים חודשי קבוע.

איך לגדל את הילדים

תיקון 18 לחוק כולל גם מסמך הבעת רצון המאפשר לאפוטרופוס, לרבות הורה לקטין, לייעד את התפקיד לאדם אחר, למקרה שהוא עצמו לא יהיה כשיר למלא אותו. במסמך כזה ניתן לפרט את האג'נדה הרצויה לגידול וחינוך הילדים. הוא חשוב במיוחד לחד-הוריים, אלמנים וגרושים. פונקציה נוספת מאותו תיקון מיועדת לאנשים עם ליקוי שכלי קוגניטיבי (פיגור קל). עבורם מתמנה תומך בקבלת החלטות שתפקידו לאסוף ולהנגיש להם את המידע הנדרש להחלטה.

רוצה להגן על העתיד הפיננסי שלך?

כל מה שצריך לעשות זה להשאיר פרטים כאן
ועורך דין מומחה לייפוי כוח מתמשך יחזור אליך

מסמך נוסף שכדאי להכיר הוא טופס הנחיות רפואיות מקדימות, המגדירות, בין היתר, מאילו טיפולים להימנע. בישראל חל איסור גורף על המתת חסד אקטיבית וכל סיוע להתאבדות, אולם במסגרת חוק החולה הנוטה למות, ניתן במצבים סופניים להימנע למשל מפעולות החייאה והנשמה. את טופס ההנחיות המקדימות ניתן להוריד מאתר משרד הבריאות. יש למלא אותו ולחתום עליו מול רופא או אחות מוסמכת לאחר הסבר מפורט מפיהם, ובנוכחות שני עדים בלתי תלויים. ההנחיות נכנסות לתוקף רק מרגע שרופא מוסמך קובע כי לחולה נותרו עד שישה חודשים לחיות גם אם יקבל טיפול רפואי. זה רלוונטי בעיקר במצבים אונקולוגיים המאפשרים לצפות תוחלת חיים.

לבסוף, גם אם אין ממון ורכוש רב, יש בהחלט טעם לנסח צוואה. על פי ברירת המחדל המוגדרת בחוק הירושה, 50% מהרכוש (לרבות נדל"ן) עובר לבן הזוג, והיתר מחולק באופן שווה בין הילדים. אבל גם כאן, זהו פתרון גנרי. ניסוח צוואה מאפשר למוריש להגדיר במפורש כיצד לחלק בבוא היום את רכושו. חשוב לוודא שאין עליו "השפעה בלתי הוגנת", שעלולה להוות עילה להתנגדויות. הצוואה נחתמת בנוכחות שני עדים בלתי תלויים (שאינם מוטבים בה). קיומה עשוי למנוע סכסוכים משפחתיים כואבים, בעיקר במקרה של נישואים שניים וצאצאים נוספים. 

רוצה להגן על העתיד הפיננסי שלך?

כל מה שצריך לעשות זה להשאיר פרטים כאן
ועורך דין מומחה לייפוי כוח מתמשך יחזור אליך