דף הבית פנסיה 5 דברים שכדאי לעשות כדי למנף קרן השתלמות

5 דברים שכדאי לעשות כדי למנף קרן השתלמות

לא הרבה יודעים, לא הרבה מודעים, אך נכון להיום, קרן ההשתלמות היא הנכס הפיננסי הכי איכותי שקיים. החל מהתוצאות והתשואות, דרך אפשרויות גמישות לאפיקי השקעה, עובר בהטבות מיסוי מרחיקות לכת, ועד לאפשרויות מינוף – קרן ההשתלמות יכולה להיות נכס משמעותי שבעזרתו ניתן לבצע קפיצת מדרגה משמעותית בצבירת ההון האישי. אך הבעיה היא שרוב הציבור לא מודע כלל לאפשרויות שעומדות בפניו. לכן ריכזנו את חמשת הפעולות הכי משמעותיות שניתן לבצע במסגרת הקרן:

המדריך למינוף קרן השתלמות
3
  1. לבחור לבד את הגוף המנהל

הזכות להחליט מי יהיה הגוף שינהל עבורך את קרן ההשתלמות שלך שמורה אך ורק לך. גם אם במסגרת העבודה המעסיק פתח עבורך קרן השתלמות בגוף מסוים, עדיין יש ביכולתך להחליט ולנייד את הקרן לגוף מנהל אחר. במידה ותבחר לנייד את הקרן שלך מגוף אחד לאחר, הדבר לא יחשב כאירוע מס, והקרן לא תפגע.

למה זה חשוב?

מבדיקה פשוטה שניתן לבצע בכמה לחיצות כפתור באינטרנט, אפשר להשוות בין תוצאות קרנות ההשתלמות של הגופים השונים, ולראות מי הם הגופים שבאופן מסורתי מניבים תשואות גבוהות יותר. לאורך זמן מתגלים פערים של עשרות אחוזים בתשואה בין המוסדות השונים, לכן חשוב לעשות סקר שוק ולבחון איפה הכסף שלך יעשה יותר. לעיתים יתברר שעדיף לשלם עוד חצי אחוז לשנה עבור דמי הניהול, אך בתמורה מקבלים תוצאות טובות יותר באופן ניכר.

 

  1. להתמקח על דמי ניהול

למרות שבסעיף הקודם ציינו שלעיתים שווה לשלם טיפה יותר דמי ניהול עבור גוף מובחר יותר שמניב תשואות טובות יותר, ובהחלט דמי ניהול הם לא חזות הכל, עדיין לא מדובר בגזירה משמיים וחשוב להתמקח. אפילו חיסכון של כמה עשיריות האחוז לשנה, לאורך זמן, ובריבית דריבית, יכול להתבטא בסופו של דבר בהבדל של הרבה מאוד כסף. אז שווה להיכנס לאחד מהאתרים שעורכים השוואות בין קרנות ההשתלמות של הגופים השונים, ולבדוק מהו ממצוע דמי הניהול שמשולמים באותה הקרן. אם יתברר לך שאתה משלם מעל הממוצע, אז בוודאי ששוה להרים טלפון ולהתמקח.

  1. לבחור מסלול שמתאים לך

קרן ההשתלמות בדומה לקופת גמל בנוייה ממסלולי השקעה שונים אשר מורכבים מהרכב נכסים שונה עם רמות סיכון שונות. רמות הסיכון תלויות בעיקר ברמת החשיפה לאפיק המנייתי. ברוב המקרים מסלול ברירת המחדל בו הסוכן שפותח עבורך את הקרן יבחר עבורך הוא המסלול הכללי (אם זה מטעם המעסיק או אם פנית לסוכן כעצמאי) . המסלול הכללי שקול בעקרון לתיק השקעות 70/30 (70 אחוז מהתיק מושקע באגרות חוב ו- 30 אחוז במניות) אך אף אחד לא אומר שזה המסלול המתאים עבורך, ורוב הציבור כלל לא מודע לאפשרות שיש בידיו את היכולת לבחור בעצמו את מסלול ההשקעה של הקרן.

ניתן לבחור מסלולים סולידים יותר עם רמת חשיפה כמעט אפסית למניות, או מסלולים מנייתיים עם רמת חשיפה של לפחות 70 אחוז מניות.

אז איך לבחור את המסלול שמתאים לי ומה המשמעות של בחירת מסלול?

ככלל ניתן לומר, שככל שאתה צעיר יותר, והכספים בקרן ההשתלמות מיועדים לטווח ארוך יותר, עדיף לבחור את המסלול שלאורך זמן אמור להניב על פי כל הסטטיסטיקות וההערכות את התשואה הגבוהה ביותר. אם בוחנים את ההיסטוריה לאורך זמן – והכוונה כאן לתקופות של עשרים שנה ויותר, אז כל הממצאים מצביעים על כך שהאפיק המנייתי יניב תשואה עודפת על פני האפיק הסולידי. ההנחה הזו מקבלת חיזוק במיוחד בתקופה של ריבית אפסית במשק. גם כאן. החלטת אסטרטגית שתקבל היום, יכולה לבוא לידי ביטוי בפערים של עשרות אם לא מאות אלפי שקלים בעוד עשרים או שלושים שנה.

black-and-white-people-bar-men-large
תמיד חשוב להתמקח על דמי הניהול – אך יש לזכור שדמי ניהול הם רק חלק מהתמונה הכללית
  1. להפקיד לקרן מעל התקרה (תקף לעצמאיים בלבד)

עוד עניין שמעט מידי אנשים מודעים אליו, זה האפשרות שפתוחה בפני עצמאים המחזיקים קרן השתלמות לעצמאים, להפקיד לקרן כספים מעבר לתקרה המוכרת.

מה הכוונה? ישנה תקרת הפקדה שנתית (שמתעדכנת מעת לעת) אשר במסגרתה כל הכספים שמופקדים לקרן נהנים מפטור ממס רווח הון, אבל בשום מקום לא כתוב שלעצמאי אסור להפקיד לקרן כספים גם מעבר לתקרה. (שכיר לא יכול לעשות זאת), כך שתאורטית, אם אחרי שניצלת את מלוא התקרה השנתית להפקדה לקרן, אך יש לך עוד 100,000 שקלים נזילים, אין שום מניעה שתפקיד גם אותם לתוך קרן ההשתלמות שלך (שוב, במידה ואתה עצמאי).

למה זה טוב?

ראשית, אם בוחנים את תוצאות קרנות ההשתלמות לאורך זמן, מגיעים למסקנה שלרוב הן מניבות תשואות טובות יותר מאפשרויות מקבילות כמו תיק השקעות מנוהל. אם משווים את תוצאות המסלולים הכלליים בקרנות ההשתלמות, ששקולים פחות או יותר לתיק השקעות שבנוי מחלוקת נכסים של 70/30 (70 אחוז אגרות חוב ו-30 אחוז מניות) מגלים שכמעט ברוב המקרים קרנות ההשתלמות מניבות תשואות טובות יותר לאורך זמן, וזאת בעיקר בגלל האפשרות שפתוחה בפני הגופים המנהלים להשקיע במסגרת הקרן בנכסים לא סחירים כגון: הלוואות, תשתיות, נדל'ן ועוד ניירות לא סחירים שמניבים תשואה קבועה.

שנית, אמנם הכספים שמופקדים מעבר לתקרה לא נהנים מפטור מלא, אך הם כן נהנים מדחיית מס. עקרון דחיית המס מאפשר לשלם את המס רק כאשר מושכים את הכספים. תאורטית זה יכול לקרות גם אחרי שלושים או ארבעים שנה. בינתיים התשואה הנצברת היא על הברוטו, מה שמגדיל באופן משמעותי את הרווח נטו שנשאר בסוף.

שלישית, וזה מחבר אותנו כבר לסעיף הבא, את הכספים בקרן ניתן למנף.

  1. במקום לפדות את הקרן- תמנף אותה

אנשים רבים מידי ממהרים לפדות את הכספים שמושקעים בקרן ההשתלמות שלהם מיד כשהקרן הופכת נזילה לאחר 6 שנים. כלכלית, מדובר על טעות, כי כמו שלמדנו, הכספים בקרן פטורים ממס, ולא כדאי למהר ולמשוך אותם, עדיף לתת להם להמשיך ולצבור רווחים שבחלוף השנים יכולים להצטבר לסכומים לא מבוטלים.

אבל מה אם אני חייב את הכסף?

גם אם אתם חייבים את הכסף, עדיף לנצל מקורות אחרים מאשר את הקרן השתלמות.

ואם אני ממש אבל ממש חייב את הכסף?

שוב, לפדות קרן השתלמות חייב להיות המוצא האחרון בהחלט. ביום שלא יהיה לכם כסף למלא דלק באוטו או למלא את המקרר, ואם כל המקורות האחרים התייבשו, אז, ורק אז אפשר לשקול משיכת כספים מהקרן.

אבל לפני שתעשו את כדאי שתלמדו על האופציה הבאה: במרבית הגופים ניתן לקבל היום הלוואה כנגד קרן ההשתלמות שלכם, עד 80% מהכסף, בריבית של פריים מינוס חצי, שנכון להיום מדובר על ריבית של 1.1% – זה תקף במידה והקרן שלכם נזילה. אם היא עדיין לא נזילה תוכלו לקבל עד 50% מגובה הקרן.

למה זה טוב?

אז ראשית, אם התייבשו כל המקורות ואתם ממש חייבים נזילות, אז זה הרבה יותר טוב מאשר לפדות את הקרן. אבל בגדול, רצוי לבצע מהלך כזה לטובת השקעות אחרות. ברוב המקרים תוכלו לקבל הלוואת בלון לתקופה של עד 7 שנים, כאשר במהלך התקופה תשלמו רק את הריביות.

את הכסף שקיבלתם אפשר להשקיע בכל השקעה אחרת שתניב לכם תשואה גבוהה יותר מהריבית שאתם משלמים, וכך למעשה אתם מנצלים את פער הריביות, מקבלים כסף שהוא לא שלכם, משקיעים אותו, ויוצרים למעשה רווח יש מאין.

לדוגמה:

אם אתה כבן 50 סביר מאוד להניח שבמהלך השנים נצבר לך בקרן סכום של 300 אלף ש'ח ואולי אף יותר. כנגדו אתה יכול לקבל הלוואה בגובה של 240 אלף ש'ח ובריבית של 1.1% אתה תשלם כ- 240 ש'ח לחודש. את הכסף הזה אתה יכול להשקיע למשך תקופת ההלוואה בכל השקעה שתניב לך יותר מהריבית. זה יכול להיות נדל'ן, שוק ההון, אג'ח או כל דבר אחר. בסוף התקופה אתה מחזיר את הקרן. נניח שמצאת השקעה שמניבה לך 4% לשנה. קיבלת כסף ב-1.1% הרווחת 4% נשארת ביד עם 2.9% על כסף שהוא לא שלך. ובל נשכח שבינתיים הקרן השתלמות שלך המשיכה לעשות 4-5 אחוז לשנה (לפי נתונים היסטוריים).

כך הקפצת את התשואה השנתית שלך מ – 4% לאזור ה-7% ע'י מינוף סולידי של קרן ההשתלמות שלך.

לסיכום

קרן השתלמות היא ללא ספק נכס משמעותי וחשוב, עם יתרונות רבים, ומומלץ מאוד להשקיע קצת זמן במחשבה ולימוד על האפשרויות השונות שניתן ליישם בעזרת הקרן.

 

*המאמר נערך לאחרונה בשנת 2020*

 

    הירשמו כעת!

    והיו הראשונים לקבל תוכן איכותי מפורצי דרך משמעותיים בשוק ההון

    בשליחת פרטיך הנך מאשר קבלת עדכונים חשובים ותוכן איכותי מ-D-Broker
    אתה מוגן מספאם, לעולם לא נעשה שימוש לא הולם בפרטים שלך

    תגובות (3)

    1. 1. כמו שאמרו החברים לפני גם שכירים יכולים להפריד מעל התקרה
      2. לגבי ההמלצה למנף זה על סף המחדל ללא הכרה של הלקוח! יצירת תשואה של 4-5 אחוזים בסביבת הריבית הנוכחית יכולה להיות מאתגר וממש לא חסרת סיכון, המלצה זו יכולה להזיק מאוד לאדם מן השורה!

    2. גם שכיר יכול להפקיד מעל התקרה. גם חלק המעביד, 7.5%,וגם חלק העובד, 2.5%. רק על ה 2.5% משלמים מס הכנסה ורק על החריגה מהתקרה.

    3. גם שכיר יכול להפקיד בחלק העובד סכומים מעבר לתקרה , ברמה העקרונית שכיר יכול להפקיד את כל משכורתו החודשית בחלק העובד
      על החלק מעל התקרה יאלץ לשלם מס רווח הון

    השאר תגובה

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *