10 המלכודות הנפוצות שמפילות משקיעים בבורסה
מחקרים רבים כבר נכתבו על מלכודות פסיכולוגיות או התנהגותיות שמובילות אנשים לקבל החלטות מוטעות בחייהם, באופן כללי. לעתים קרובות למדי, אותן מלכודות מתגלות בדפוסי החשיבה שלנו כמשקיעים. כאן, אנחנו נסתכל על 10 מלכודות פסיכולוגיות נפוצות של משקיעים, ואת הדרכים להימנע מהן (ככל האפשר).
1. FUD – fear, uncertainty, and doubt
FUD הינה מלכודת פסיכולוגית נפוצה, שלעיתים נוצרת מאליה ולעיתים מיוצרת על ידי גורמים זרים בעלי אינטרס. בדרך כלל, FUD מופץ ברשתות חברתיות, והוא יכול לגרום למחיר של מניה, סקטור, או שוק שלם לרדת, לא על סמך תנאי יסוד (fundamentals) שהשתנו, אלא על סמך שמועות לא מבוססות, קטעי חדשות לא מאומתים, או דעה פופולרית של משפיענים למיניהם. עריכת מחקר עצמאי לפני קבלת החלטות, צריכה ביקורתית של חדשות וחשיפה מבוקרת לרשתות חברתיות יכולות לעזור במקרה הזה.
2. FOMO – fear of missing out
כנראה המלכודת הפסיכולוגית השולטת בעידן הרשתות החברתיות.
FOMO, הפחד להחמיץ משהו שאחרים נהנים ממנו, היא מה שיגרום לכם לקנות נכסים, מטבעות קריפטו ומניות במחירי שיא, או להמשיך להחזיק בהשקעה שלכם במהלך צניחה חדה לאחר מימוש מסיבי של רווחים, רק כדי לאבד שוב חלק מהרווחים שלהם או את כולם. זה לא קל, אבל הנה 4 צעדים שיעזרו לכם להימנע מנפילה ל- FOMO:
1. היזהרו מטיפים חמים
2. צרו תוכנית פיננסית והיצמדו אליה
3. חפשו מידע הסותר את זה שהופץ על השקעה מסוימת.
4. אמצו ראייה ארוכת טווח
עבור רוב המשקיעים, השקעה להשגת יעדים היא חתירה לטווח ארוך. עושר נבנה בהדרגה עם הזמן, לעתים רחוקות בן לילה. השתדלו לעמוד בפיתוי להיכנס לפאניקה בגלל חדשות רעות, או לרדוף אחרי טירוף ההשקעות האחרון. התמקדו בסבלנות בהשגת התוכנית שלכם והימנעו מקבלת החלטות מתוך פחד להחמיץ
את הדבר הגדול הבא. אל דאגה, עוד רגע יגיע 'הדבר הגדול הבא' חדש.
3. הטיה מוקדמת
מלכודת הטיה מוקדמת מתייחסת להיצמדות של המשקיע למחשבה קודמת שלו מבלי להתאים אותה לתנאים חדשים. לדוגמה, אם אנחנו חושבים על חברה מסוימת כמוצלחת כעת, אנחנו עלולים להיות בטוחים מדי שהמניות שלה הן הימור טוב גם לעתיד. זו תפיסה מוקדמת שעשויה להיות שגויה לחלוטין.
קחו למשל, את קמעונאי האלקטרוניקה Radio Shack. פעם רשת ענק משגשגת של מוצרי אלקטרוניקה וגאדג'טים אישיים בשנות השמונים והתשעים, שנמחצה על ידי קמעונאים מקוונים כמו אמזון (AMZN).
אלה שנלכדו בתפיסה לפיה רדיו שאק היתה ותהיה שם כדי להישאר, הפסידו הרבה כסף כאשר החברה הגישה בקשה לפשיטת רגל מספר פעמים והצטמקה מגודל השיא שלה של 7,300 חנויות, ל- 70 נקודות מכירה עד סוף 2017.
על מנת להימנע מהמלכודת הזו, עליכם להישאר גמישים בחשיבה שלכם ולהיפתח למקורות מידע חדשים, תוך הבנת המציאות שכל חברה יכולה להיות כאן היום ולהיעלם מחר. גם כל מנכ"ל יכול, לצורך העניין.
בחן את עצמך, האם אתה מסוגל להרוויח מהשקעה במניות?
4. העלות האבודה
"השקעתי המון כסף, אני לא יכול לצאת עכשיו!" מכירים את המשפט הזה?
מלכודת העלות האבודה מתייחסת לנטייה של אנשים להמשיך באופן לא רציונלי לבצע פעילות או השקעה שלא כדאי להשלים. זה נובע מהזמן ו/או הכסף שהם כבר השקיעו. מלכודת העלות האבודה עוזרת להסביר מדוע אנשים מסיימים סרטים שהם לא נהנים מהם, גומרים ארוחות בעלות טעם רע, שומרים בארון בגדים שמעולם לא לבשו, ומחזיקים בהשקעות שאינן מניבות ביצועים.
מדובר בהגנה פסיכולוגית (לא מציאותית) על הבחירות וההחלטות הקודמות שקיבלתם – מה שלעתים קרובות הרסני עבור ההשקעות שלכם. אין ספק שבאמת קשה להפסיד כסף או לקבל את זה שעשיתם את הבחירות הלא נכונות, או אפשרתם למישהו אחר לקבל אותן בשבילכם. אבל אם ההשקעה שלכם שוקעת לתהום במהירות, אל תהססו למעוך את כפתור ה- SELL ולקפוץ מהספינה.
אלו שנאחזו במניות שקנו ב- '99 בשיא פריחת הדוט.קום, נאלצו לחכות לפחות עשור כדי לכסות את ההפסדים ולחזור לנקודת האיזון בתיק ההשקעות שלהם. עדיף לא להיאחז בהשקעה אבודה ולהיכנס לסוגי נכסים אחרים שמתקדמים במהירות. מחויבות רגשית להשקעות רעות רק מחמירה את המצב.
5. אישור חברתי
באופן דומה ל FOMO, במלכודת האישור החברתי, אנשים מחפשים לעתים קרובות אנשים אחרים שעשו ועדיין עושים את אותה טעות. ודאו שאתה מקבלים עצות אובייקטיביות ממקורות שונים, במקום להתייעץ עם האדם שנתן לכם את העצה הרעה מלכתחילה. אם אתם מוצאים את עצמכם אומרים משהו כמו, "המניות שלנו ירדו ב-30 אחוז, אבל זה בטח עדיף פשוט להיאחז בהן, לא?" אז אתם מחפשים אישור ממשקיע אומלל אחר באותו מצב. אתם יכולים לנחם אחד את השני בטווח הקצר, אבל זו רק אשליה עצמית.
הצעד הראשון להתגבר על מלכודת האישור החברתי הוא להיות מודע לכך שהיא קיימת. אחרי שאספתם מידע התומך בדעתכם לגבי השקעה מסוימת – חפש רעיונות חלופיים המאתגרים את נקודת המבט שלכם. מומלץ גם לערוך רשימה של היתרונות והחסרונות של ההשקעה ולהעריך אותה מחדש בראש פתוח.
6. הדחקה
הדחקה של מצב שוק מסוים רק עלולה להחמיר את המצב. אפילו אנשים שאינם מחפשים אישור חברתי מאחרים, לעתים קרובות פשוט טורקים את הדלת בפני המציאות, רק כדי לא לעשות דבר ולדחות את הרגע הרע שבו הם צריכים להתמודד עם ההפסדים.
אם אתם יודעים עמוק בפנים שיש בעיה בהשקעות שלכם, כמו שערורייה גדולה בחברה מסוימת, או אזהרות שוק, אבל אתם קוראים באינטרנט הכל, פרט לכותרות הפיננסיות, אז כנראה שאתם סובלים מהאפקט המעוור הזה.
7. 'תורת היחסות'
מלכודת תורת היחסות גם מחכה להפיל אתכם. לכל אחד יש מבנה פסיכולוגי שונה, בשילוב עם מערכת ייחודית של נסיבות, המשתרעת על עבודה, משפחה, סיכויי קריירה וירושות צפויות. זה אומר שלמרות שאתם צריכים להיות מודעים למה שאחרים עושים ואומרים, המצב והדעות שלהם לא בהכרח רלוונטיים לכם.
"אני חושבת שהרבה אנשים נוטים להשוות את הערך העצמי שלהם להכנסה שלהם, או שהם מרגישים שמדיה חברתית מפעילה עליהם לחץ להיראות כאילו הם מצליחים יותר ממה שהם. ובגלל זה, אנשים מרגישים רע", אמרה איימי מורין, העורכת הראשית של Verywell Mind; "אנחנו מסתכלים על מישהו אחר שיש לו מכונית חדשה או מישהו אחר שהבית שלו נראה יפה וחושבים, 'אה, למה לי אין את זה?'. הרגשות האלה מתסיסים, ועבור הרבה אנשים הם ממש קשים."
היו מודעים, אתם חייבים להשקיע עבור עצמכם ומשפחתכם ורק ביחס לנסיבות ולמטרות האישיות שלכם. לחברים מסביב אולי יש גם את הכסף וגם את הסיבולת לסיכון גבוה, אבל אם אתם אנשים שמרוויחים שכר צנוע ואלרגיים למתח נפשי, זה לא בשבילכם.
8. התלהבות לא רציונלית
כאשר משקיעים מתחילים להאמין שהעבר שווה לעתיד, הם מתנהגים כאילו אין אי ודאות בשוק. למרבה הצער, אי הוודאות לעולם לא נעלמת.
תמיד יהיו עליות ומורדות, מניות שהתחממו יתר על המידה, בועות, מיני בועות, הפסדים בתעשייה, מכירת פאניקה באסיה ואירועים בלתי צפויים אחרים בשוק. האמונה שהעבר מנבא את העתיד היא סימן לביטחון עצמי מופרז. כאשר מצטברת מסה מספיקה של משקיעים בעלי ביטחון עצמי מופרז, אנחנו מקבלים את התנאים ל- "התרפקות לא רציונלית" המפורסמת של אלן גרינספן – שבה ביטחון יתר של משקיעים, חמדנות ומשאבים דוחפים את השוק עד לנקודה שבה תיקון ענק הוא בלתי נמנע.
המשקיעים שנפגעו הכי קשה – אלה שעדיין נמצאים ב- all-in רגע לפני התיקון – הם לעיתים קרובות אלה שבטוחים שריצת השוורים של השוק תימשך לנצח. לסמוך על כך ששוק שורי לא יתהפך עליכם היא דרך בטוחה להכשיל את עצמכם.
9. פסאודו-ודאות
חובבי וחובבות ספורט מכירים את התופעה: קבוצת כדורגל מבקיעה שער ועולה ליתרון – ודווקא כאשר התוצאה נוטה לטובתה, היא נסוגה להגנת 'בונקר', בעוד הקבוצה היריבה מפקירה את ההגנה ויוצאת להתקפה. בהעתקה לשוק ההון, פסאודו-ודאות, הוא מונח פסיכולוגי המבטא את תפיסות הסיכון של המשקיעים. משקיעים יגבילו את חשיפת הסיכון שלהם אם הם חושבים שתשואות התיק שלהם יהיו חיוביות – הם יגנו על 'היתרון' – אבל הם יחפשו יותר ויותר סיכון אם נראה שהם הולכים להפסיד.
ביסודו של דבר, משקיעים נמנעים מסיכון כאשר התיקים שלהם מניבים ביצועים טובים ויכולים להניב אף יותר, והם מחפשים סיכון כאשר התיקים שלהם מתבלבלים ואינם זקוקים ליותר חשיפה להפסדים אפשריים. זה נובע במידה רבה ממנטליות של 'win it all back'. משקיעים מוכנים להעלות את ההימור כדי "להחזיר" הון, אבל לא כדי ליצור הון נוסף. חשבו על זה כך – כמה זמן ישרוד נהג מירוץ אם הוא ישתמש בבלמים שלו בדיוק כשהמכונית שלו מובילה?
10. תחושת עליונות
עבור אנשים מסוימים, תחושת עליונות היא המלכודת המסוכנת ביותר. הרבה משקיעים בטוחים שהם יודעים הכל טוב יותר ממומחים או אפילו מהשוק. עצם היותו של משקיע משכיל ו/או חכם לא אומר שהוא לא יפיק תועלת מעצות טובות ובלתי תלויות. כמו כן, זה לא אומר שאפשר להערים על מערכת מורכבת של שווקים. משקיעים רבים הפסידו הון כשהיו משוכנעים שהם טובים יותר מהשאר. יותר מכל, האנשים האלה הם טרף קל לכמה מהמלכודות האחרות שהוזכרו כאן.
ישנם ותמיד היו, פרופסורים למימון באוניברסיטאות הטובות ביותר שהם באמת מבריקים מבחינה תיאורטית וזה יכול להטעות אותם לחשוב שבעולם האמיתי הדברים עובדים באותה צורה. חלקם חווים התעוררות כואבת במעבר מהאקדמיה להתנסות מעשית בהשקעות. ככל שזה ישמע מוזר, מישהו עם דוקטורט בפיננסים עשוי, למעשה, להוביל אתכם לכיוון הלא נכון, בזמן שלמישהו עם תעודת בגרות עשויה להיות תחושה מדהימה של השוק וכישרון להרוויח הון.
קשה להימנע לחלוטין ממלכודת של תחושת עליונות. ההרגשה שאתם יודעים יותר מאחרים או ממה שאתם באמת יודעים, היא טעות קשה שנעשית גם על ידי משקיעים מתחילים וגם על ידי מומחים. כחלק מהטבע האנושי, אפשר להניח כי ייתכן שאתם מפגינים ביטחון מופרז בהיבט כלשהו של קבלת החלטות.
מודעות עצמית וענווה הן הדרך הטובה ביותר להימנע מכך.
בשורה התחתונה
פסיכולוגיה אנושית היא עסק מורכב, וישנן כמה טעויות נפוצות שמשקיעים עושים שוב ושוב. קל מאוד, בהתלהבות של רגע, כשנתונים ללחץ או פיתוי, ליפול לאחת ממלכודות התודעה הללו. התפיסות השגויות, אשליה עצמית, לנסות בטירוף להימנע ממימוש הפסדים, חיפוש אחרי נחמתם של קורבנות אחרים, הדחקת המציאות ועוד, יכולים לעלות לכם ביוקר.
היו מודעים לאופי של המלכודות הללו ותמיד היו כנים ומציאותיים עם עצמכם. עצה נוספת, הקשיבו לחוות דעת מקצועית ואובייקטיבית של אנשים מוכשרים וישרים שיחזירו אתכם למציאות לפני שיהיה מאוחר מדי.
סדרת הסרטונים החינמית הזו תראה לך איך לבחור מניות כמו וורן באפט >>>